Rakott kelkáposzta

Elkészítési idő: kb. 55 perc

Hozzávalók 4 személyre

* 500-550 g darált hús
* 1 fej közepes méretű kelkáposzta
* ½ kg sárgarépa
* 1 nagy fej hagyma
* 3 nagy gerezd fokhagyma
* 2,5 teáscsészényi
(3 dl-es teáscsészével mérve) barna rizs
* 4 dl tejföl
* 1-1,5 evőkanál ételizésítő / só ízlés szerint
* bors
* 1-1,5 evőkanál pirospaprika
* olívaolaj

Elkészítése

* A zöldségeket megtisztítom. A hagymát felkockázom, a fokhagymát összetöröm, a kelkáposztát leveleire szedem, a sárgarépát vastag karikákra vagom.
* A felkockázott hagymát olívaolajon felteszem dinsztelni.
* A barna rizst felteszem főni. Ételizésítőt / sót teszek a vizébe.
* A darát húst hozzáadom a hagymához, folyamatosan kevergetem, míg kifehéredik. Közben ételizésítővel / sóval és borssal fűszerezem.
* Ha már fehér, felöntöm annyi vízzel, amennyi ellepi és hozzáadom a pirospaprikát, fokhagymát. Középes lángon főzöm.
* Ételízesítős / sós vízben felteszem főni a káposzta leveleket és a répa karikákat. Nem főzöm őket nagyon puhára, mert még a sütőben is puhulni fognak. A levelekkel nagyon kell vigyázni, hamar megpuhulnak.
* Egy hőálló edényt kiolajozok / kivajazok, majd rétegelem a zöldségeket, a húst és a rizst.
1. réteg: káposztalevelek. (Én minimum 6-7 db levelet teszek a káposzta rétegekbe.) 2. réteg: sárgarépa karikák. 3. réteg: barna rizs, amit enyhén borsozok. 4. réteg: darált hús. 5. réteg: megint barna rizs kevés borssal megszórva. 6. réteg: káposztalevelek.
* Az ételízesítős / sós tejföllel megkenem a tetejét úgy, hogy a káposztaleveleket mindenhol befedje, nehogy megégjenek.
* Kb. 180 C fokon addig sütöm, míg a tejföl megpirul.

 

Vélemény, hozzászólás?